Restauratie

Eén van de projecten was de restauratie van de gevelornamenten van het pand aan de Prinsengracht 126 te Amsterdam. De gevelornamenten van dit pand ( bouwjaar rond 1750) waren aangetast door houtrot. Zo veel mogelijk zijn de ornamenten gerestaureerd door de aangetaste delen te vervangen door nieuw hout. De kuif boven op de gevel was echter in zo slechte staat dat deze in zijn geheel is vervangen.

Ga naar Restauratie/Prinsengracht om de verschillende stadia in het snijden van de  kuif te zien. In feite heb ik de kuif in zijn geheel opnieuw moeten snijden.

Restauratie van antiek

Bij de restauratie van antiek draagt Jan van Harskamp er zorg voor dat dit gebeurt op vakkundige wijze, met waardering voor het vakmanschap waarmee dit vroeger is gemaakt. Door gebruik van de juiste materialen zoals oud hout, de originele lijmsoorten en de juiste afwerking met was, politoer of lak probeert hij het antiek een nieuw leven te geven zonder iets wezenlijks aan de uitstraling te veranderen. U kunt hier terecht voor de restauratie van bijvoorbeeld een kabinet, tafels, stoelen, spiegel- of schilderijlijsten en beelden. Maar ook een reparatie van een modern meubel is natuurlijk mogelijk.

Consoletafel

Deze consoletafel, afkomstig van kasteel Ruurlo, was in een eerdere restauratie zo scheef verlijmd dat er tussen het marmeren blad wat er op ligt en de tafel grote kieren te zien waren. De enige mogelijkheid om deze tafel weer vlak te krijgen was demonteren en opnieuw verlijmen. Met zorg zijn alle gelijmde houtverbindingen losgeweekt en zijn verbindingen hersteld. Hierna is de tafel weer zo verlijmd dat de bovenkant vlak is en zijn de bokkenpoten aan de onderkant van de tafel verlengd zodat de consoletafel weer stabiel kon staan.
Op de foto’s is de consoletafel te zien voor de restauratie, tijdens de demontage en na de restauratie. Na de restauratie werd de tafel opnieuw geschilderd en verguld.

Salontafeltje

Halfrond tafeltje van mahoniehout (ca 1830) voor de restauratie. , Het tafeltje na de restauratie; het blad is opnieuw gepolitoerd en het blad is hersteld.

Restauratie van het snijwerk van een 18de eeuwse lijst in lindenhout.

De lichtgekleurde acanthusbladeren zijn nieuw gemaakt als reproductie van het verdwenen snijwerk.